вторник, 20 август 2013 г.

Видове дисплеи на електронните четци

Дисплеят на е-четеца е това което ги прави уникални. При всички четци които се предлагат на пазара, технологията е на базата на електронна хартия. Този тип дисплеи са много приятни за окото и са страхотни, ако е необходимо да четете продължително време. Електронната хартия също изисква много малко енергия. Всъщност при нея е необходимо електричество само когато се променят изображенията между два кадъра. А точно това е предимството им защото като четете една страница в продължение на няколко минути, няма загуби на батерията. В момента почти всички е-четец са черно-бели, но в близко бъдеще ще започнем да видите цветни такива.

E Ink
Почти всички електронни четци днес използването Ink E , включително четците на Sony, Amazon, B&N Nook и други. E Ink е електронна хартия пионер и е първият дисплей, който е на разположение в търговските мрежи. С него е възможно произвеждането на тънки, ултра-ефективни и гъвкави дисплеи, които в момента са черно-бели, въпреки че могат да се разработят и цветни. Тези дисплеи могат да бъдат намерени в мобилни телефони, часовници и много от другите продукти. Един от недостатъците на E Ink е бавната скорост на опресняване ма кадрите, но това непрекъснато се подобрява.
E Ink дисплеите са изработени от малки капсули.  Всяка капсула съдържа два вида частици - черен и бял. С използване на магнитно поле, можем да се изберем дали черните или белите частици са на върха - по този начин се създаде черен или бял пиксел.



SiPix, Mirasol, Bridgestone, Liquavista
E Ink не е единствената електронна хартия дисплей.  Sevaral компаниите работят по други технологии,  включително SiPix, Qualcomm (Mirasol дисплеи), Bridgestone (гума) и Liquavista.  Дисплеи Liquavista, например, са подобни на E Ink, но предлагат по-бързи скорости на обновяване и цвят.

Pixel Qi
Pixel Qi е компания която работи по много интересен дисплей, който може да се превключва между режим на LCD и електронна хартия. Можете да имате един нормален дисплей лаптоп, и когато искате, можете да го превърнете в черно-бял дисплей, който изглежда страхотно на слънчева светлина (да отразява светлината) - но все пак поглъща малко енергия, дори когато не променя кадрите. Първото устройство с такъв дисплей е Notion Ink Adam .

LCD дисплей
Да, някои електронни четци използвате обикновен стар LCD монитори.  Най-значимият от тях е предстоящото IPAD Apple .  LCD-тата изглеждат страхотно, но ползват много електричество.  Тъй като те са използват осветление, при тях е по-тръдно да се чете ан слънчева светлина. Повечето хора им е трудно да гледат LCD мониторите продължително време, също за четене батерията не може да издържа токова дълго както електронната хартия.

OLED дисплей
OLED екраните са изградени на базара на въглерод. Те са ефективни, много тънка, и осигуряват отлично качество на изображението. Те започват да се появяват в появяват в мобилните телефони PDA устройства, цифрови фотоапарати и други. Има няколко модела OLED телевизора, но те са по-скоро малки и много скъпи. За разлика от LCD-тата, OLED екраните не изискват задно осветяване. Докато екраните им са по-добри и по-ефективно от LCD-тата, те все още са проблематични в слънчева светлина и определено не са най-добрия избор за електронен четец. Но все пак някои компании се обмисля OLED електронен четец, поне според последните слухове.