сряда, 21 август 2013 г.

Преглед на Amazon Kindle Paperwhite


На пръв поглед веднага се забележите, че бутоните липсват. Kindle е много по-малки и по-леки, отколкото IPAD мини. На задния панел пластмасата не е обикновена, а наподобява кадифе. В долния край има конектор MicroUSB, LED и бутона за включване.  Размерите са 169 х 117 х 9,1 мм и тежи 213 грам.  С едната ръка се държи доста удобно. Има две версии на тази книга, една само с Wi-Fi, а другата с Wi-Fi и 3G (работи винаги и почти навсякъде).

Дисплей
Размер на дисплея – е 6 инча, резолюция - 1024 х 768 пиксела (221 PPI), контраст на екрана и много хубави шрифтове. Главната особеност - това е осветлението на дисплея.
Настройките за него за почти във всички менюта, така че няма значение какво правите винаги може да променяте осветлението лесни  и бързо. Възможностите осветление за от 0 до 24, всеки ще може да избере нивото на осветеност което най-много ми харесва. При последните слепени буквално е ослепително. Ако четете на тъмно, най-удобното ниво е около 15-17.
Структура на дисплея на книгата, можете да видите тук, на тази диаграма. Осветление за този вид дисплей е прекрасно, просто и елегантно решение. При електронна хартия текстовете се виждат много по-добре, но единствения й проблем, е че през вечерта не се вижда. Трябва да се чете под лампа, какво нормалните книги. Но с този можел на Kindle може да се чете по всяко време, без да сте зависими от светлината.



Управление
За управление можем да кажем че липсват бутоните на по-старите версии. Дисплей, който е единственото средство за контрол. За да се сменят страниците трябва да се кликнете върху лявата или дясната част на дисплея. Това на някои потребители може ни няма да им хареса, защото са свикнали със страничните бутони (които тук липсват) до дисплея. Примерно аз съм от привържениците на бутоните, а не на тъч дисплеите. Но екранът е отзивчив, няма проблем - дори и с виртуална клавиатура може да работи.  Свиква се с управлението само с докосване на екрана много бързо - може би само защото е по-бързо и по-просто. Защото Kindle не "космически кораб" за потребителските настройки и характеристики? Идеята тук е просто да се чете с по-удобно, а сега и по всяко време на деня.

Памет
2 GB RAM, 1,25 GB на потребител разположение, ще бъде достатъчно, за да се „поберат” огромни библиотеки,

Software Update
Най-невероятно тук е че електронния четец, просто оставен на масата се свързва с Wi-Fi и започва да се актуализира без да задава въпроси на потребителя. Освен това, след рестартиране Kindle се връща в същото състояние, каквото е било преди това, като че ли нищо не се е случило. Това е чудесно, но може би потребител, който до сега не е имал Киндъл, няма да бъде учуден.

Време за работа
Живота на батерията е около 8 седмици, ако изключите Wi-Fi, не настройте яркостта на максимум и четете не повече от половин час на ден.  Време за зареждане чрез USB - около 4 часа.  Това е плюса е-книгите, можете да я вземете със себе си дори на дълъг път и да не тичате да търсите кабела.

Менюто, формати, четене
Много хора искат да купят е-книга, но не  одобрява поддръжката на ограничен брой формати. Тук се поддържат следните формати: Kindle (AZW),, DOC, DOCX, PDF, TXT, HTML, JPEG, GIF, PNG, BMP, КНР. Не мисля, че има нужда се да разглеждат снимки на Киндъла, за това ще обърна повече внимание на останалите формати. С поддръжката на DOC и DOCX доста се променят възможностите на книгата. Първоначалните версии въобще не бяха виждали DOC файлове. Когато устройството е в режим на заспиване, на екрана се появява на кориците на книги, изглежда красиво.